Arsenik i ris

För några månader sedan gick nyheter och media ut med en varning att risprodukter kan innehålla höga halter oorganisk arsenik. Det är ett ämne som finns naturligt i jorden och tas upp av växterna, men också kan förekomma i höga halter i vattnet som risplantorna vattnas med. Då risplantorna har en god förmåga att ansamla arseniken följer det med i råvaran, vilket kan innebära en ökad cancerrisk för konsumenten. Därför har nu SLV påbörjat en studie där de undersöker halterna oorganiskt arsenik i risprodukter och för att även se om olika processer av livsmedlen påverkar mängderna. Till hösten 2015 beräknas detta vara färdigt.

Ska vi undvika ris till dess?
Enligt SLV är det ingen fara att äta ris och risprodukter men säger också att det är bra att äta varierat, eftersom det handlar om i vilka mängder man får i sig olika ämnen. Det är också fördelaktigt att välja produkter i affären av bra kvalitét, ex. Ekologiskt, KRAV- och nyckelhålsmärkt.

 

 
Bild hämtad HÄR.

/Sara

Källor:

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/

http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/livsmedelsverket-kartlagger-oorganisk-arsenik-i-risprodukter/