Fredagstaco

Äntligen är det fredag! Vi har betat av en tung vecka i skolan, så det känns lite extra bra att ta helg nu. Vad som sker här näst för oss är att vi ska tenta av Livsmedelsanalytisk kemi nästa fredag, så det är bara ligga i med plugget nu. 

Vad äter ni allra helst en fredag? Jag är uppvuxen med tacos på fredagsmenyn och tror säkert att ni är flera med mig. Det känns lite som att det har blivit Sveriges nationalrätt, trots att det är så långt ifrån både husmanskost och riktig mexikansk mat som det kan komma. Gott är det i alla fall och det är ju huvudsaken! 
 
Förra fredagen gjorde jag en vegetarisk variant av tacos och bytte ut vanlig köttfärs mot sojafärs som jag kryddade själv. Jag använder aldrig några kryddmixer när jag lagar mat. Dels för att jag tycker bättre om att mixtra med smaksättningen själv men framförallt för att slippa onödiga ingredienser som jag inte tycker behövs, typ socker. Det är också lättare att ha koll på salthalten när man kryddar själv. När det gäller tacokryddan går jag alltid på känsla och smakar av under tiden jag lagar, därför finns inga exakta mängder angivna. Däremot skrev jag kryddorna i "storleksordning" så att ni får ett hum om hur mycket det ska vara i. Jag gjorde även mina egna nacho chips samt en salsa inspirerat av en tjej från Sveriges Mästerkock. Recepten kommer här nedan.

(Edit: jag har fått frågor om sojafärs verkligen är ett så bra alternativ till kött. Som med allt annat gäller det att välja produkter från märken som ställer höga krav på kvalitet och säkerhet, oavsett vilket livsmedel det gäller. Här är en länk till en bra sojafärs ni kan äta med gott samvete: http://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/sojafars-300g-1315/)

Lycka till och njut av en kanske lite annorlunda variant av taco-fredagsmys!

Tacokrydda
Spiskummin (det krävs en hel del)
Paprikapulver
Peppar
Salt
Cayennepeppar
+ en skvätt tamari eller soja

Nacho chips
2 dl majsmjöl
1 1/2 dl vatten
Valfria kryddor, jag använde enbart örtsalt

Blanda ihop alla ingredienserna och bred ut ett så tunt lager som möjligt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 225 grader, ta sedan ut plåten och skär chip i önskad storlek. Grädda ytterligare 25 minuter och vänt chipsen efter halva tiden, det gör inget om de sitter ihop.

Mango-avokado-salsa 1-2 port.
1 avokado
1/2 dl mango
2 tsk rappsolja
Salt och chiliflakes 

Skär mango och avokado i bitar. Blanda ned rappsolja + kryddor och mosa lätt med en gaffel.


/Sara
Fredag - Nachos - Tacos - Vegetariskt
2
Emilia Trennsby

Sjukt fin blogg♡

Svar: Tack snälla! :)
Vision of nutrition

ɑ n n i k ɑ

Gott!