En värld värd att ta hand om
Visste ni att..
I våra tarmar bor det upp emot 1,5 kg bakterier som tillsammans utgör ett helt utbrett ekosystem? Det är hela 10 gånger fler av dessa organismer än kroppsegna celler i oss. Visst är det farcinerande!
Tarmfloran har på senare år visats ha en enormt mycket större betydelse för vår hälsa än forskarna tidigare trott. Det finns tydliga samband mellan olika sjukdomar och bakterieuppsättningen i tjocktarmen, där en "sämre" uppsättning kan ligga som grund för olika allergier, tjocktarmscancer, övervikt, inflammatoriska tarmsjukdomar, atrofisk eksem och diabetes. Det finnsa alltså både bra och dåliga bakterier och ju fler av de bra vi har, desto friskare håller vi oss. Man har också sett att det är vårt första levnadsår som sätter grunden för tarmfloran och därmed hela immunförsvaret. Exempelvis har barn som växt upp bland djur generellt sett fått en bredare bakterieflora och ett bättre immunförsvar, relativt barn som levt sterilt och fått mycket antibiotika under sina första år.
Finns det då något vi kan göra för att ta hand om våra inneboende kompisar? Självklart finns det det! Ni har säkert hört om probiotiska produkter där exempelvis yoghurtar har berikats med bakteriestammar. Det är en växande marknad som dock ännu inte har en känd effekt på friska individer, vilket troligen har att göra med att vi behöver en mångfald bakteriestammar i tarmen än några enstaka få. Patienter som lider av IBS har däremot bevisats må bättre av ett adekvat intag av Lactobacillus plantarum 299v, som bland annat går att köpa i kapselform och som finns i drycken ProViva. Det vi alla däremot helt säkert kan göra för att gynna de goda bakterierna är att ändra kosten, något som kallas för prebiotika. Vissa specifika kolhydrater som vi inte själva kan bryta ned är bra i det syftet då de istället tas om hand av de goda bakterierna. Bakterierna växer då, bildar viktiga näringsprodukter åt oss och minskar utvecklandet av tjocktarmscancer.

Prebiotika finns i kostfiber och det hittar ni bland annat i följande livsmedel:
- Havregryn
- Grönsaker
- Frukt
- Spannmål
- Baljväxter (ärtor, bönor)
Jag rekommenderar er i övrigt att se dessa två avsnitt av vetenskapens värld: Avsnitt 5 och Avsnitt 14. Där tar de upp de senaste inom detta forskningsområde och belyser samtidigt vikten av bakterierna för vårt välmående, på ett enkelt och kul sätt.
/Sara
Gott!