Semlor för alla

Dessa godbitar är både glutenfria, mjölkfria och nötfria - eftersom nötallergi inte brukar förknippas med mandlar. Om man reagerar på mandlar kan man dock välja någon annan fyllning så som vaniljkräm eller sylt.



Ursprungsreceptet till bullen finns i boken "Friendly bread" men jag har modifierat det något.

Ingredienser 8 st semlor
Torra
2 dl rismjöl
1 dl rårörsocker
1/2 dl potatismjöl
2 msk psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 krm salt

Blöta
50 g mjölkfritt margarin eller kallpressad kokosolja
3 ägg
3 dl sojayoghurt (jag använde den från Planti)

Fyllning
Mandelmjöl
Agavesirap
Valfri mjölk, ex. mandelmjölk, sojamjölk eller rismjölk

Garnering
Vispbar sojagrädde
Florsocker
 
+ 8 stora muffinsformar

Gör så här
Sätt ugnen på 230 grader och ställ en plåt längst ned. Blanda sedan alla torra ingredienser för sig. Smält margarinet och rör samman blöta och torra ingredienser väl. Klicka ut smeten i stora smorda muffinsformar. Häll en matsked vatten på plåten i ugnen och ställ in muffinsformarna i mitten, stäng luckan fort. Öppna inte luckan förrän bullarna har fått en fin gyllenbrun färg, det tar ca 15-25 minuter beroende på ugn. Låt sedan bullarna kallna väl på galler, gärna under plastfolie när de svalnat. Jag lät mina stå 7-8 timmar innan servering.

Blanda mandelmjöl, agavesirap och valfri mjölk till önskad konsistens. Skär av toppen på bullarna och gröpa ur en del av innehållet. Blanda bulldeg med mandelmassa och lite vispad sojagrädde och fyll upp bullen. Spritsa grädde ovanpå, lägg på locket och sila över florsocker. 

Om det blir bullar över går dessa bra att frysa in men de klarar sig flera dagar i plastpåse.

/Sara

 
Bakverk - Fettisdagen - Glutenfritt - Semla - Semledagen - Semlor - baka