Soppa med afrikanska smaker

Här kommer ett recept på en kryddig och god vardagssoppa. När jag lagar mat med linser använder jag färdigkokta på tetrapack för att min mage tål de bäst men det är naturligtvis mer miljövänligt och ekonomiskt att använda sig av okokta linser. 
 
 
Ingredienser
1 - 1 1/2 L kokande vatten
4 tomater
1 purjolök (jag använder endast den gröna delen pga känslig mage)
1 tetrapack linser (ca 230 g)
1 förpackning frysta sojabönor
1/2 citron
2-3 msk tomatpuré
1/2 dl fryst eller färsk persilja
2 vitlöksklyftor
Olja

Kryddor
1 1/2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk koriander (pulver)
1/2 tsk gurkmeja
1-2 krm cayennepeppar
2 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar 
salt och peppar efter smak

Gör så här
Fräs skivad purjolök i olja ett par minuter. Tillsätt tärnade tomater och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Skölj av linserna noga och blanda i grytan tillsammans med kryddorna. Tillsätt även hela vitlöksklyftor pressade med ett knivskaft. Slå sedan på kokande vatten och ha därefter i sojabönor. Låt soppan koka upp och sedan puttra på svag värme i 15-20 minuter. Smaksatt med citronsaft, persilja och ev. mer kryddor om så önskas. Servera med ett gott bröd.

/Sara
Kryddstark - Soppa