Vegetariska tofuburgare

Ingredienser
230 g kikärtor eller stora vita bönor (avrunnen vikt)
200 g tofu (marinerad eller naturell)
5 champinjoner (alt. 270 g tofu istället för 200 g)
1 stor näve bladspenat
3/4 havregryn (eller andra gryn/flingor)
3 msk mandelmjöl
1 msk chiafrön + 1,5 msk vatten (alt. 1 ägg)
Skalet från 1 citron
Valfria kryddor om tofun är naturell
Gör så här
Blanda chiafrön och vatten, låt svälla. Mixa 2/3 av kikärtorna/bönorna med spenat och tofu till en jämn massa (kör inte för länge!). Tillsätt havregryn, mandelmjöl, chiavatten (alt. ägg), citronskal och resten av kikärtorna. Mixa snabbt ihop och krydda om tofun är naturell, förslagsvis med salt, vitpeppar, paprikapulver, chiliflingor och cayennepeppar. Forma till 4 stora eller 6 små burgare och låt stå i kylen i 15-30 minuter. Stek eller grilla några minuter på varje sida tills burgarna fått en fin yta.
Jag serverade mina med klyftpotatis, sallad och en klick iMat fraiche. Annars är de jättegoda att äta som en klassisk hamburgare.
Snabbvariant
Mixa en förpackning kikärtor, 270 g naturell tofu, en stor näve bladspenat, 1/2 dl mandelmjöl och 1/2 dl havregryn med valfria kryddor. Stek i rapsolja några minuter på varje sida.
Mixa en förpackning kikärtor, 270 g naturell tofu, en stor näve bladspenat, 1/2 dl mandelmjöl och 1/2 dl havregryn med valfria kryddor. Stek i rapsolja några minuter på varje sida.
/Sara