Gluten- och mjölkfria pepparkakor

 
Ingredienser
3 dl russin
1 dl agavesirap 
3 msk kikärtsspad 
150 g vegetabiliskt "smör" 
2-3 tsk mald ingefära
2-3 tsk mald kanel
1,5-2 tsk malda nejlikor 
1-2 tsk mald kardemumma 
1 tsk bikarbonat
4 dl glutenfritt mjöl (t.ex. Leilas majsbaserade mjölmix) 
1 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
0,5 dl pofiber 
 
Gör så här 
Blötlägg russinen ca 1 timme innan. Häll av vattnet från russinen och mixa till en smet i en matbredare. Förflytta russinsmeten till en kastrull och blanda i agavesirap. Låt koka upp och tillsätt "smör", kikärtsspad och kryddor. Ha kvar grytan på plattan tills smöret har smält. Blanda alla torra ingredienser för sig. Blanda samman den varma smeten med de torra ingredienser i matbredaren. Låt degen svalna och lägg sedan i plastfolie och låt vila i kylen över natten. Degen är lite lös när den precis blandats men stelnar när den får vila i kylen. Nästa dag sätts ugnen på 200 grader och degen kvalas tunnt med mjölmix. Stansa ut pepparkakor och grädda 8-10 minuter. 
 
  
/Julia