Baka pizza på pizzasten

Att baka pizza på en pizzasten blir fantastiskt gott! Jag använder en keramiksten så proceduren kan se annorlunda ut om du har en sten av annat material. Receptet på degen kommer från boken "Friendly bread".

 
 
Ingredienser till 4 pizzor
2 dl rismjöl
2 dl sojamjöl
2 dl potatismjöl
1/2 dl psylliumfröskal
1/2 dl pofiber
1 tsk salt
50 g jäst
50 g rumstempererat smör eller margarin
3 1/2 dl fingervarmt vatten
+ rismjöl till utbakning

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in pizzastenen på ett galler i nedre delen av ugnen så att toppen av stenen är i höjd med ugnens mitt. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt sedan jäst, smör och vatten. Knåda ihop till en deg och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Baka ut fyra pizzor på mjölat bord, jag tycker det är lättast att trycka ut degen med händerna. Se till att pizzan är ordentligt mjölad undertill så att den inte fastnar i stenen under gräddningen. Fyll pizzan med valfria ingredienser, förslagsvis tomatsås, salami, champinjoner, tomater och oregano. Förflytta sedan pizzorna till den varma stenen med hjälp av stekspadar eller en pizzaspade. Det kan underlätta om du tar ut gallret och ställer det på spisen innan du för över pizzorna. Ställ sedan in stenen i ugnen igen och sänk värmen till 225 grader. Grädda pizzorna ca 15-20 minuter tills kanterna har blivit gyllenbruna och eventuell ost har smält.

Servera med en god pizzasås, pizzasallad och ruccola.

Pizzasås
Blanda iMat fraiche, majonäs, tomatpuré, en liten skvätt honung, cayennepeppar, svartpeppar, salt och timjan.

Pizzasallad
Strimla 250 g vitkål och salta med 1 tsk salt. Låt stå i kylen över natten. Häll av vätskan och tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1 msk vinäger och svartpeppar. Skär gärna i tunna skivor av paprika. Låt stå kallt några timmar innan servering.

/Sara