Indisk grönsaksgryta

Oj så gott detta blev! Rekommenderas varmt :) Grytan går att göra på vilka grönsaker som helst, kryddorna och såsen är grunden.
Ingredienser
500 g kokosmjölk, gärna lite fetare
1-2 dl mandelmjölk för att öka vätskemängden, kan ersättas med annan dryck eller uteslutas helt
400 g krossade tomater
1-2 dl mandelmjölk för att öka vätskemängden, kan ersättas med annan dryck eller uteslutas helt
400 g krossade tomater
2 hela tomater
70 g färsk bladspenad
1 tetrapak kikärtor
1 broccolihuvud
1 blomkålshuvud
1 morot
4-5 färdigkokta potatisar (går bra med råa men då bör de tillsättas tidigare i tillagningen)
1 1/2 dl cashewnötter
2 msk tomatpuré
70 g färsk bladspenad
1 tetrapak kikärtor
1 broccolihuvud
1 blomkålshuvud
1 morot
4-5 färdigkokta potatisar (går bra med råa men då bör de tillsättas tidigare i tillagningen)
1 1/2 dl cashewnötter
2 msk tomatpuré
1 röd chili eller sambal oelek efter smak
1 msk färsk riven ingerfära
Olja
1 msk färsk riven ingerfära
Olja
Kryddor
1 grönsaksbuljonstärning
1 grönsaksbuljonstärning
2 små kanelstänger eller 1 stor
2 tsk kardemummakärnor
2 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 tsk curry
2 tsk kardemummakärnor
2 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 tsk curry
Gör så här
Skär grönsakerna i önskad storlek. Finhacka chili och ingerfära och fräs tillsammans med tomatpuréi olja i en stor kastrull. Mortla eller hacka kardemummakärnorna och rör ned dessa tillsammans med kanel, gurkmeja, garam masala och curry. Fräs ihop en stund och tillsätt därefter krossade tomater, kokosmjölk och en buljongtärning. Koka upp och vänd ned kikärtor, broccoli, morot och blomkål. Låt småkoka i ett par minuter. Tillsätt tomater. Koka på medelvärme under lock i ca 10 minuter. Ha till sist i spenat, potatis och cashewnötter så att de blir varma.
Skär grönsakerna i önskad storlek. Finhacka chili och ingerfära och fräs tillsammans med tomatpuréi olja i en stor kastrull. Mortla eller hacka kardemummakärnorna och rör ned dessa tillsammans med kanel, gurkmeja, garam masala och curry. Fräs ihop en stund och tillsätt därefter krossade tomater, kokosmjölk och en buljongtärning. Koka upp och vänd ned kikärtor, broccoli, morot och blomkål. Låt småkoka i ett par minuter. Tillsätt tomater. Koka på medelvärme under lock i ca 10 minuter. Ha till sist i spenat, potatis och cashewnötter så att de blir varma.
Servera grytan med ett gott bröd och eventuellt en klick iMat fraiche och mango chutney. Även gott med ris till!
/Sara