Himmelskt goda frallor
I ungefär 3 år har jag uteslutit gluten helt ur min kost (av medicinska skäl) och vad jag har saknat grova frallor! Jag har letat land och rike (okej, inte riktigt..) efter ett bra recept utan framgång. Men här om veckan, då jag bläddrade i en gammal Kurera-tidning, kom jag över ett recept som jag nu tänkte höja till skyarna. Jag vet varken hur jag ska promota det här på bästa sätt eller lyckas övertala er om att provbaka det.. så ni får helt enkelt lita på mitt omdöme när jag säger att godare frallor får ni leta oändligt länge efter!
De smakar lite som rågfrallor men har konsistens som en pinfärsk fralla. Hur bra kombo är inte det? Vad jag tänker om det här receptet i övrigt är att man absolut inte behöver vara glutenintolerant för att prova det. Jag tror bara det är sunt att variera sin kost så mycket man kan! Så har du ett öppet sinne och gillar att prova nya recept är det här verkligen något att gå för. Jag har ändrat originalreceptet lite grand, annars stämmer det mesta överens med tidningens.

Grova glutenfria frallor, 6 st
0,75 dl boveteflingor
1 dl glutenfria havregryn (vanliga går naturligtvis också bra, alt. andra gryn/flingor)
1 msk chiafrön
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
5 dl vatten (kokande)
0,75 dl boveteflingor
1 dl glutenfria havregryn (vanliga går naturligtvis också bra, alt. andra gryn/flingor)
1 msk chiafrön
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
5 dl vatten (kokande)
1 dl vatten (kallt)
1 påse torrjäst
1 dl hampaprotein (alt. risprotein)
1 dl rismjöl
2 dl teffmjöl
1 msk honung
1 tsk salt
Gör så här
Blanda boveteflingor, havregryn, chiafrön, linfrön och fiberhusk i en bunke. Häll över 5 dl kokande vatten, rör om och låt svälla i 2-3 minuter. Tillsätt sedan 1 dl kallt vatten och honung. Låt degen svalna i 10-15 minuter, den får inte vara över 45 grader. Blanda torrjäst, hampaprotein, rismjöl och teffmjöl i en separat skål och häll sedan ned i smeten. Knåda degen noga med händerna och om den känns för torr går det bra att tillsätta max 1 dl kallt vatten. Låt degen sedan jäsa under en bakduk i 40-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader, baka ut brödet på mjölat underlag (teffmjöl + rismjöl) och forma till 6 st frallor som placeras på en plåt med bakplåtspapper. Skär tre stycken snitt i varje fralla med en vass kniv och täck bröden med en bakduk för att jäsa i ytterligare 30 minuter. Häll 1 dl vatten i botten av den varma ugnen, ställ in bröden i mitten och sänk omedelbart temperaturen till 175 grader. Grädda frallorna i 35 minuter och låt de sedan svalna på galler.
1 påse torrjäst
1 dl hampaprotein (alt. risprotein)
1 dl rismjöl
2 dl teffmjöl
1 msk honung
1 tsk salt
Gör så här
Blanda boveteflingor, havregryn, chiafrön, linfrön och fiberhusk i en bunke. Häll över 5 dl kokande vatten, rör om och låt svälla i 2-3 minuter. Tillsätt sedan 1 dl kallt vatten och honung. Låt degen svalna i 10-15 minuter, den får inte vara över 45 grader. Blanda torrjäst, hampaprotein, rismjöl och teffmjöl i en separat skål och häll sedan ned i smeten. Knåda degen noga med händerna och om den känns för torr går det bra att tillsätta max 1 dl kallt vatten. Låt degen sedan jäsa under en bakduk i 40-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader, baka ut brödet på mjölat underlag (teffmjöl + rismjöl) och forma till 6 st frallor som placeras på en plåt med bakplåtspapper. Skär tre stycken snitt i varje fralla med en vass kniv och täck bröden med en bakduk för att jäsa i ytterligare 30 minuter. Häll 1 dl vatten i botten av den varma ugnen, ställ in bröden i mitten och sänk omedelbart temperaturen till 175 grader. Grädda frallorna i 35 minuter och låt de sedan svalna på galler.


OBS! Jag är medveten om att ingrediensförteckningen kan låta som rena grekiskan om man inte är bekant med dessa produkter sen tidigare. Men allt finns att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker förutom hampa-/risprotein och teffmjöl. Jag köper hampaprotein på Life eller liknande ställen, detsamma gäller risprotein som är billigare. Teffmjöl kan vara svårt att få tag på så därför beställer jag mitt fraktfritt från Apotea.se för 39 kr (400 g). En sådan påse räcker till 3-4 satser av dessa frallor. Jag förstår om det kan tyckas jobbigt med en så lång ingrediensförteckning, speciellt när det går att baka bröd på vetemjöl, jäst, sirap och vatten. Men tro mig, det är värt en liten kraftansträngning för bröd som både mättar, är nyttiga och samtidigt barnsligt goda.
Varför teffmjöl?
Det är naturligt rikt på järn och kalcium och används mycket i Etiopien. Det finns ljust teffmjöl och en grövre variant där hela sädesslaget malts ned, vilket ger mjölet ännu fler hälsosamma egenskaper.
Vad är hampaprotein?
Det är utvunnet på ett skonsamt sätt ur hampafrön och innehåller samtliga essentiella aminosyror. Dessutom är det rikt på flera vitaminer och mineraler och upplevs ofta lättsmält. Jag som har en känslig mage tar emot det jättebra och tycker att det passar utmärkt i glutenfri bakning eller favoritsmoothien.
Det är naturligt rikt på järn och kalcium och används mycket i Etiopien. Det finns ljust teffmjöl och en grövre variant där hela sädesslaget malts ned, vilket ger mjölet ännu fler hälsosamma egenskaper.
Vad är hampaprotein?
Det är utvunnet på ett skonsamt sätt ur hampafrön och innehåller samtliga essentiella aminosyror. Dessutom är det rikt på flera vitaminer och mineraler och upplevs ofta lättsmält. Jag som har en känslig mage tar emot det jättebra och tycker att det passar utmärkt i glutenfri bakning eller favoritsmoothien.
/Sara
Mums!