Glutenfri dansk
Här kommer ett recept på en glutenfri motsvarighet till danskt rågbröd. Saftigt, smakrikt och fullt av nyttigheter!

Ingredienser
Skållning
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
Skållning
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl chiafrön
2 msk spiskummin
1 msk psylliumfröskal
+ 2 1/2 dl kokande vatten
Torra ingredienser
2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl rårismjöl alt. rismjöl
25 g torrjäst för matbröd (en halv förpackning)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
Blöta ingredienser
1 1/2 dl naturell sojayoghurt innehållandes yoghurtkultur (jag använde Plantis)
+ 2 1/2 dl kokande vatten
Torra ingredienser
2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl rårismjöl alt. rismjöl
25 g torrjäst för matbröd (en halv förpackning)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
Blöta ingredienser
1 1/2 dl naturell sojayoghurt innehållandes yoghurtkultur (jag använde Plantis)
1/2 dl ekologisk lönnsirap
1/2 rivet ekologiskt äpple
Gör så här
Blanda alla ingredienser till skållningen väl och slå sedan på det kokande vattnet. Låt svälla i 5 minuter. Blanda under tiden de torra ingredienserna noga och ha sedan i rivet äpple, yoghurt, sirap samt skållningen. Var noga med att smeten blir jämn och klumpfri, använd en degblandare om du har, annars går det bra att blanda för hand. Olja in en brödform (1 1/2 L) och häll i smeten. Tryck till den med fuktiga fingrar för att ta bort eventuella luftbubblor. Avsluta med att strö över lite bovetemjöl och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ungen på 250 grader och ställ in en djup plåt längst ned. Sätt sedan in brödet mitt i ugnen och häll samtidigt 1/2 dl vatten på plåten. Stäng luckan snabbt och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ca 55 minuter. Sänk värmen något och sätt över folie om brödet snabbt får en fin yta. Skälp till sist upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk i 3-4 timmar innan du skär i det. Brödet går bra att frysa in.
/Sara
Gör så här
Blanda alla ingredienser till skållningen väl och slå sedan på det kokande vattnet. Låt svälla i 5 minuter. Blanda under tiden de torra ingredienserna noga och ha sedan i rivet äpple, yoghurt, sirap samt skållningen. Var noga med att smeten blir jämn och klumpfri, använd en degblandare om du har, annars går det bra att blanda för hand. Olja in en brödform (1 1/2 L) och häll i smeten. Tryck till den med fuktiga fingrar för att ta bort eventuella luftbubblor. Avsluta med att strö över lite bovetemjöl och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ungen på 250 grader och ställ in en djup plåt längst ned. Sätt sedan in brödet mitt i ugnen och häll samtidigt 1/2 dl vatten på plåten. Stäng luckan snabbt och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ca 55 minuter. Sänk värmen något och sätt över folie om brödet snabbt får en fin yta. Skälp till sist upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk i 3-4 timmar innan du skär i det. Brödet går bra att frysa in.
/Sara