Glutenfri och vegetarisk sparrispaj

 

Ingredienser
Pajskal
120 g rumstempererat smör eller margarin
1 ägg
1 dl durramjöl
½ dl sojamjöl
½ dl sesamfrön
2 msk psylliumfröskal
2 msk vatten
En nypa salt

Fyllning
500 g grön sparris
150 g ost av philadelphiakaraktär (jag använde påMackan från Oatly)
2 ägg
2 dl mjölk (jag använde iKaffe från Oatly)
1 dl riven ost (jag använde vegansk ost från Astrid & Aporna)
1/2 rödlök
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Ev. Bruschetta (jag använde en vegansk från Fontana men kan uteslutas helt) 


Gör så här
Nyp ihop ingredienserna till degen och tryck sedan ut den i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen minst 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj sparrisen och ta bort rötterna. Koka sedan skivad sparris i 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Vispa under tiden samman mjukost, ägg och mjölk. Finhacka rödlöken och rör ned den i äggstanningen tillsammans med riven ost och kryddor. Nagga pajskalet och förgrädda i 15 minuter. Häll därefter i äggstanningen och fördela sparris över hela ytan. Avsluta med att klicka på bruschetta. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 minuter men se upp så att den inte bränns. Täck pajen med folie om den snabbt får fin färg.

/Sara

Glutenfritt - Sommarmat - Sparris - Vegetariskt - paj
1
Marie Bergman

Aldrig ätit sparrispaj, men det ser supergott ut :)